Bij deze villa in Oostkapelle is gekozen voor automatisch opklapbare luiken voor de ramen op de bovenverdieping. Een oplossing die in gesloten stand mooi in de (deels achteroverhellende) gevels vallen en de vertikale belijningen door laat lopen en toch licht doorlaat. In geopende stand zijn de luiken een functionele eyecatcher die de directe inval van de zon zeer sterk vermindert, maar toch zorgt voor voldoende lichtinval.

Door de firma JM van Delft uit Drunen werden wij benaderd om mee te denken over een oplossing om deze luiken te automatiseren. Hierbij waren de voornaamste uitgangspunten dat de aandrijving niet kwetsbaar mocht zijn voor (inwaaiend) zand, het geheel moest passen binnen de gebruikte vliesgevelprofielen en men wilde het liefst een oplossing die met standaard producten te realiseren was.

Als oplossing is gekozen voor de Simon-PROtec vouwarmmotoren EA-KL2 met een duw/trekkracht van 1000N. per stuk. Deze (gesynchroniseerde) motoren zorgen voor het vlot en soepel openen en sluiten van de luiken en ook bij harde wind zorgen ze voor een grote stabiliteit van de geopende luiken. Door de zeer hoge houdkracht worden gesloten luiken te allen tijde strak in de gevel getrokken waardoor de kans op "klapperen" door de wind zo goed als onmogelijk is.


Project details:
Datum:2018
Status:Gereed
Aannemer: Bouwbedrijf Vrolijk BV
Gevelelementen: JM van Delft & Zn