Vanaf 1 juli 2021 versoepeling Nederlandse ventilatieregels voor de horeca.

Op 1 juli 2021 treedt de Alcoholwet in werking ter vervanging van de Drank- en Horecawet. Hiermee wordt de ventilatienorm voor horecapanden in de praktijk tot vijf keer lager. In de oude wet stond dat de lucht in een horecagebouw iedere tien minuten volledig ververst moest worden. Per 1 juli komt dit dus te vervallen en moet de horeca voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit: voor bestaande horecagebouwen betekent dit dat de lucht maar ongeveer een keer per uur ververst hoeft te worden. Voor nieuwe horecagebouwen liggen de eisen iets hoger, maar nog altijd ver onder de oude norm.

De eisen in het Bouwbesluit zijn er vooral om geuroverlast in de horeca tegen te gaan, maar zeker niet om een veilig en gezond binnenklimaat te garanderen. Vooral nu, ten tijde van de coronacrisis, is het dan ook onbegrijpelijk dat het demissionair kabinet de eisen voor ventilatie in de horeca fors omlaag heeft gebracht. Zij zijn tot dit besluit gekomen omdat de oude regels nog stammen uit de tijd dat er nog gerookt mocht worden in de horeca.

Doordat de horecabedrijven tijdens de coronacrisis tot hoog-risico gebieden zijn verklaart, zou er juist ingezet moeten worden in een aanscherping van de ventilatieregels. Niet enkel het tegengaan van geuroverlast moet de basis zijn van goede ventilatieregels, maar zeker ook  het zo klein mogelijk maken van besmettingsrisico's door virussen.

Gelukkig zien wij dat er ook horecaondernemers zijn die juist nu extra investeren in betere ventilatievoorzieningen, zelfs in deze tijden. Zo zien wij bijvoorbeeld horecaondernemers die kijken naar hun Belgische collega's: Daar is het in de horeca verplicht om CO2 melders te koppelen aan het ventilatiesysteem.

Uit deze ontwikkeling blijkt maar weer eens dat de regels uit het Bouwbesluit de minimale eisen zijn waaraan een gebouw moet voldoen. Je gezonde verstand gebruiken en daar waar nodig meer doen dan wat minimaal vereist is, voldoet altijd beter!